Wereldstekker online kopen

In veel landen wordt er gebruikgemaakt van andere stopcontacten dan in Nederland. De adapter die je gebruikt om je smartphone of je laptop op te laden, past daar niet in het stopcontact. Om dit op te lossen schaf je een wereldstekker of reisstekker aan, een onmisbaar reisattribuut. Er zijn wereldstekkers die geschikt zijn voor één land, maar ook modellen wereldstekker die geschikt zijn voor bijna alle landen ter wereld. Gebruik voor het vinden van de juiste wereldstekker onze handige keuzehulp in de linker zijbalk. Ga je binnen een paar dagen al op reis, bestel voor 22:00 uur een wereldstekker online en ontvang je bestelling morgen in huis.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een wereldstekker?

Natuurlijk wil je de juiste wereldstekker kopen, zodat deze in het land van bestemming goed in het stopcontact past. Gebruik hiervoor onze handige wereldstekker keuzehulp. Je vindt deze bovenaan in de linker zijbalk. Vul je land van bestemming in en je wordt automatisch doorverwezen naar een selectie van de juiste reisstekkers die op je bestemming in het stopcontact passen. De indeling van onze wereldstekkers volgt het bekende systeem van landaanduiding met letters van A tot O. Weet je de landaanduiding dan weet je ook welke wereldstekker je nodig hebt. Bepaalde types wereldstekker zijn voor meer landen geschikt. Het kan dus zijn dat u al een wereldstekker of reisstekker thuis hebt liggen voor het ene land, die ook voor uw nieuwe reisbestemming geschikt is. U komt hier snel achter met ons wereldstekker keuzemenu.

Bestemming met een andere netspanning

Let op! Een wereldstekker is geen spanningsomvormer. In veel landen wordt er een andere netspanning gebruikt dan in Nederland. In de VS is dat 110-120 Volt in tegenstelling tot 230 Volt in Nederland. Als je naar een land met een andere netspanning reist, dan is het belangrijk om te kijken of je apparaat op die spanning kan werken. Je kunt dit zelf controleren. Op het apparaat of adapter staat een aanduiding op welke spanning deze kan werken. Staat er 110-230 Volt 50-60 Hz op, dan kun je het apparaat met of zonder wereldstekker veilig gebruiken in landen met 110 Volt. Bekende landen met 110 Volt netspanning zijn de VS, Japan en de noordelijke landen van Zuid Amerika. Er is nog een aantal andere landen die gebiedsdelen hebben met 110 Volt netspanning. Raadpleeg een recente reisgids voor details.

Spanningsomvormer nodig op reis?

Neem je een apparaat mee met de aanduiding 220-230 Volt of 230 Volt, dan heb je in landen waar 110 Volt gebruikt wordt behalve een wereldstekker een spanningsomvormer van 110 naar 230 Volt nodig. Let er op dat je een omvormer aanschaft met voldoende vermogen. Het vermogen van de omvormer moet gelijk of groter zijn dan het vermogen van het apparaat dat je er op aansluit. Voor een apparaat van 200 Watt heb je een omvormer van 200 Watt of meer nodig. De omvormers die wij verkopen, verhogen of verlagen alleen de spanning. Ze veranderen niet de frequentie. Lees verder de info onder het kopje “Andere lichtnet frequentie”. Raadpleeg ook een recente reisgids voor details.

Andere lichtnet frequentie

In Nederland hebben we wisselspanning van 50 Hertz (Hz). Dit houdt in dat de spanning per seconde 50 keer heen en terug van polariteit wisselt. Wereldwijd worden er twee verschillende netfrequenties gebruikt. 50 Hz zoals in Nederland en de rest van Europa en 60 Hz zoals in Amerika. Veel apparaten zoals laders van smartphones en laptops werken goed op zowel 50 Hz als op 60 Hz. Staat er op het apparaat of lader 50-60 Hz, dan kun je het veilig aansluiten in landen waar 60 Hz gebruikt wordt. Heb je een apparaat waar alleen de aanduiding 50 Hz opstaat, dan is het mogelijk dat het ondanks het gebruik van een wereldstekker niet goed zal functioneren in landen met een lichtnet frequentie van 60 Hz. Dit geldt ook als je gebruikmaakt van een spanningsomvormer voor deze apparaten. Apparaten waarbij je problemen kunt ondervinden, zijn onder meer apparaten met een motortje zoals een haardroger. Afhankelijk van het type motortje dat in het apparaat zit, kan dit op het lichtnet met 60 Hz zoals in de VS 20% sneller draaien dan in Nederland. Hierdoor komt er meer lucht uit een haardroger waardoor deze kouder zal zijn bij gebruik in Nederland.

Meenemen van elektrische apparaten uit het buitenland

Er zijn veel mensen die in het buitenland een mooi elektrisch apparaat in de winkel kopen en dat meenemen naar Nederland. Let er voor de aankoop wel op of het apparaat op de Nederlandse netspanning en frequentie kan functioneren. In landen waar dezelfde netspanning en frequentie gebruikt worden zal dat het geval zijn. Maar er zijn in landen met een andere netspanning veel apparaten te koop die niet geschikt zijn voor verschillende netspanningen en frequenties. Deze kun je niet zomaar in Nederland gaan gebruiken. Apparaten met de volgende aanduidingen kun je zonder probleem in Nederland gebruiken:

  • spanning tussen 220 en 230 Volt, frequentie 50 Hz;
  • spanning 110-230 Volt, frequentie 50-60 Hz.

Je hebt mogelijk wel een wereldstekker of reisstekker nodig om te zorgen dat de stekker van je apparaat in het Nederlandse stopcontact past.

Apparaten meenemen uit landen met andere netspanning en frequentie

Een goed voorbeeld vormen elektrische apparaten die je in de VS koopt. Hierbij moet je even goed letten op de aanduiding op het apparaat. 110-230 Volt ~ 50-60 Hz lees je bijvoorbeeld op adapters van smartphones en laptops. Geen probleem, het apparaat kan zo op het Nederlandse lichtnet aangesloten worden. Zit er een Amerikaanse stekker aan het apparaat, dan heb je alleen een wereldstekker of reisstekker nodig die in een Nederlands stopcontact past en waar je een VS stekker in kunt stoppen. Ook zijn er apparaten met de aanduiding 110 Volt 60 Hz 500 Watt. Voorbeelden zijn krultang, haardroger, water koker en andere apparaten met verwarmingselement. Voor deze apparaten heb je een omvormer nodig. Let op! Probeer de apparaten niet “even uit” met alleen maar een reisstekker. Dit is onveilig en je hebt grote kans dat het apparaat defect raakt. In het slechtste geval kan er zelfs brand ontstaan. Voor deze apparaten heb je een spanningsomvormer met voldoende vermogen nodig, namelijk van 220-230 Volt naar 110 Volt. Kijk hiervoor op het apparaat dat je op de omvormer wilt aansluiten. Er staat een aanduiding in “Watt” op. Zorg er voor dat je een omvormer gebruikt die een gelijk of groter vermogen kan leveren dan het apparaat dat je aansluit zelf gebruikt. Gebruik voor een krultang van 500 Watt dus een omvormer van 500 Watt of meer. Gebruik je een omvormer die minder vermogen kan leveren, dan kan de omvormer defect raken en als je pech hebt, raakt het apparaat dat je er op aansluit ook defect.

Apparaten gebouwd voor een andere lichtnetfrequentie

De omvormers die wij verkopen, veranderen alleen de spanning maar passen niet de frequentie aan. Bij apparaten die alleen een verwarmingselement hebben, is dit vrijwel nooit een probleem. Bij apparaten die een motortje hebben kan dit, afhankelijk van het motortje, wel een probleem opleveren. Afhankelijk van het type motortje is het mogelijk dat het motortje op onze 50Hz een stuk langzamer gaat lopen. Dit kan bij een apparaat zoals een haardroger tot een ongewenste hoge temperatuur en zelfs tot oververhitting leiden. Apparaten waarbij een andere lichtnet frequentie ook problemen kan geven, zijn elektrische klokken met wijzers en elektronische nachtkast klokjes die op het lichtnet werken. Deze kunnen langzamer lopen dan de bedoeling is, waardoor ze al snel de verkeerde tijd aangeven.

Extra opties en reisaccessoires

Wij verkopen wereldstekkers met een aantal handige extra opties, waardoor je reis nog aangenamer verloopt. Een wereldstekker of reisstekker met USB aansluiting is handig voor het opladen van je smartphone. Je kunt gewoon je adapter thuis laten, dat scheelt weer gewicht. Daarnaast kun je gelijktijdig je smartphone laden en een andere apparaat via je reisstekker gebruiken. De wat duurdere reisstekkers en wereldstekkers hebben als extra een zekering tegen overbelasting. Dit maakt het gebruik nog een stapje veiliger. Wij verkopen behalve wereldstekkers en reisstekkers ook andere reisaccessoires om je reis zo prettig mogelijk te maken. Bestel naast een wereldstekker of reisstekker ook meteen een aantal andere handige reisaccessoires en maak je ervaring compleet! Shop nu voor een kofferlabel, kofferriem, kofferslot, kofferweegschaal, reiskussen, reisset en reiswekker.

Vragen en advies

Kies de wereldstekker die je nodig hebt, we wensen je alvast veel plezier tijdens je reis! Heb je vragen of advies nodig bij het kiezen van een wereldstekker of reisstekker? Bel ons dan op 043-7820543 of neem contact op met onze klantenservice via het contact formulier

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,5
Perfect "We moesten heel snel een wereldstekker hebben voor op vakantie, bestelling gedaan en volgende dag al geleverd. Top gedaan. " 10
Goed "Duidelijke en makkelijke webshop." 8,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links